Driver du aktiebolag är du säkert bekant med K10-blanketten där ditt utdelningsutrymme årligen räknas upp. Storleken på beloppet som K10:an räknas upp med beror på vilken av de två beräkningsreglerna du använder - förenklingsregeln eller huvudregeln.
Utan att djupdyka i ämnet kan man generellt säga att med förenklingsregeln så skrivs värdet på K10:an upp med ett schablonbelopp som i år är 204 325 kr. Genom huvudregeln kan beloppet bli betydligt högre då du får räkna upp K10:an med motsvarande halva företagets lönekostnad. Detta kräver dock att du tagit ut 713 280 kr i lön under året eller tagit ut lön motsvarande 445 800 kr + 5 % av företagets sammanlagd lönekostnad. Om du satsar på att använda huvudregeln är det tid att stämma av lönerna nu så du har decemberlönen på dig att göra eventuella justeringar så du når över gränsbeloppet.
Detta är en ganska snårig lagstiftning, hör av dig så hjälper vi till!
Se över företagets tillgångar och säkerställ att rätt avskrivningar har gjorts. Om vissa tillgångar har förlorat värde snabbare än planerat, till exempel på grund av tekniska förändringar, kan du göra överavskrivningar för att minska vinsten ytterligare.
Genom att sätta av pengar till tjänstepension för dig själv eller dina anställda minskar du företagets skattemässiga resultat. Pensionsavsättningar är avdragsgilla och ger samtidigt trygghet för framtiden.
Är det så att du vill öka resultatet kan det vara bra att hålla koll på leverantörsfakturorna och se till att de kostnader som hör till nästa år periodiseras och belastar det året.
Bokslutet är din chans att inte bara redovisa det gångna året utan också påverka resultatet och framtida möjligheter. Genom att arbeta strategiskt med K10-blanketten, göra nödvändiga investeringar och optimera avdrag kan du både minska skatten och stärka företagets långsiktiga ekonomi.
Här kommer vi gärna in och hjälper till. Kontakta oss så bokar vi in ett möte!