Eller till och med en lag (semesterlagen) som säger ett och annat om vad som gäller. Om företaget har kollektivavtal kan ytterligare överenskommelser gälla. En av de viktigaste sakerna att ha koll på i lagstiftningen är att grundregeln är att majoriteten av en anställds semester ska förläggas under sommarmånaderna (juni, juli, augusti), och att man har rätt till minst fyra veckors sammanhängande semester.
Beroende på vilken typ av verksamhet du har, hur ska öppettiderna se ut i sommar? Stänger ni helt under några veckor eller går ni om varandra? Kan verksamheten rulla på med halva personalstyrkan borta eller kommer de som är i tjänst gå på knäna under tiden? I så fall kanske det kan vara en idé att ordna med några sommarjobbare eller semestervikarier.
Glöm inte bort ditt kassaflöde. Färre personer som arbetar brukar innebära mindre pengar in kommande månad. Innan semestrarna drar igång, se över företagets semesterlöneskuld och säkerställ ekonomin över sommaren. Om du redan nu tror att det kommer bli tufft, agera i tid. Hör av dig till oss så kan vi hjälpa dig och komma med förslag på lösningar.
Din kapacitet är en viktig parameter för att kunna leverera till dina kunder och det har vi redan berört i ett tidigare stycke men hur är det med dina leverantörer, har de öppet? Det vore ju tråkigt om du planerar för att ha igång massa personal under sommaren men att du inte kan få material från dina leverantörer under samma period. Säkerställ detta, så slipper du otrevliga överraskningar längre fram!
För att du ska få en bra översikt över sommarmånaderna har vi tagit fram en mall för semesterschemat som du kan ladda ner här.